click here :)

Sunday, May 23, 2010

Jakun dengan dadih?

Tetiba sebelum balik dari ofis tadi teringin pulak nk makan dadih
Mane la nk cari kn?
Time bulan puasa banyak la..
Then me ask la si ana..
Tengah ktorg menyembang, sampuk pulak si Kak Umi
"Senang ja buat..aku buat pejam mata guna kaki pn boleh"
Hahaha...Ketawa teros...

Balik dari ofis tadi me terus ajak cik husband pg kdai
Cik husband pun apa lagi...
Cik husband : "Nak pegi beli apa?"
Me : "Nak beli barang nak buat dadih"
Cik husband : "Pandai ke buat?"
Me : "Hehe..Tah...Belasah je"

So sampai je umah me terus beroperasi
Memandangkan cik husband nk g main takraw petang tadi dgn kengkawannya,
Me pun buat la dadih dengan setenang-tenangnya

Sure!!!
Gile simple je nak buat
As easy as ABC
Nak buat cammane,me kan xpnh buat sebelum ni
Bila da buat
"Lorh...senang kot!!!"
Lebey kurang cm instant la...
Hahaha

Btw...Jum check balik mengenai Dadih?

Menurut wikipedia,

Dadih atau Dadiah merupakan makanan tradisional Minangkabau. Dadih dibuat daripada susu sapi seperti yoghurt yang diperam dalam bekas buluh (atau sebarang bekas) yang tertutup (atau ditutup dengan daun pisang). Dadih sering kali dimakan untuk sarapan pagi, kadangkala dimakan dengan emping (beras krispies traditional) dan gula jawa. Dadih juga sedap dimakan dengan nasi panas dan sambal.

Lazimnya, dadih dibuat dengan berperisa buah-buahan. Antara perisanya, ialah keladi, jagung, strawberi, kelapa, dan lain-lain. Terdapat juga dadih yang dibuat daripada vanila, milo, dan coklat. Kadang-kala, terdapat juga sos buah-buahan yang dihidang bersama dadih untuk memberi rasa yang sedap.


=)

0 comments:

Post a Comment